DIY maapähkinävoi

3/26/2016

Maapähkinävoin (kin) tekeminen on oikeesti helppoa. Mä oon jotenkin herännyt tähän maapähkinävoiasiaan muita jäljessä. Oon muutenkin todennut, että useassa asiassa oon tämmönen myöhäänherääjä. No mun rakkaus mpv:tä kohtaan on kuitenkin tällä hetkellä todella syvä. Amonan sokeroimaton mpv on löytänyt tieni kaappiini muutaman kerran. Eniten tykkäsin kuitenkin Urtekramin luomu maapähkinävoista, joka on ihanan pehmoista ja tasaista. Kannatan aina kuitenkin viimesen päälle itse tehtyä ja tän tekeminen on oikeesti kyllä kannattavaa. Tai ei siinä mielessä, että tää vaan sattuu olemaan vähän liiankin hyvää. Niin hyvää, että useat kerrat se on löytänyt tiensä suuhuni ihan vaan lusikan välityksellä suoraan purkista. Ja myös niin hyvää, etten kerennyt ottaa täydestä purkista kuvia blogiin...

maapähkinävoi3
Tän tekeminen ei onnistu, jos oot ostanut kaupasta sen kaikista halvimman tehosekoittimen. Sauvasekoittimellakin veikkailen kärsivällisyyden riittämättömyyttä. Mene siis ihan suosiolla mummolaan tai vanhempien luo ja nappaa sieltä se ikivanha yleiskone. Mulla on ollu käytössä nyt puolisen vuotta mamman vanha yleiskone ja kyllä vaan on tehokas. Tällä tulee tehtyä kaikki smoothiet, muusit, pähkinävoit, taikinat yms. Ainut miinus tässä on ehkä työläs tiskaaminen. Mut tehoja löytyy ja pistää pähkinätkin muusiksi. Tehosekoittimen valinnassa kannattaa oikeasti sijoittaa laatuun: pitkäikäisyys, tehokkuus, hermojen säästäminen.

maapähkinävoi2 maapähkinävoi1

DIY Maapähkinävoi

500g kuorellisia maapähkinöitä
ripaus laadukasta suolaa (käytin ruususuolaa)

1. Kuumenna uuni 180 asteeseen.
2. Paahda kuorellisia pähkinöitä n.15 min, kunnes kuoret alkavat irtoilemaan.
3. Anna pähkinöiden jäähtyä hetki ja hiero kuoret irti käsin.
4. Laita paahdetut pähkinät & suola tehosekoittimeen ja laite täydelle teholle.
5. Lataa itseesi kärsivällisyyttä ja anna tehosekottimen huristella. Mulla meni n. 10min.
6. Jos massaa kertyy tehosekottimen reunoille, kaavi niitä välillä alas.

HUOM! massan tulisi olla juoksevaa eli, kun kuvittelet että se on valmista, blendaa vielä hetki. Säilytä valmis MPV jääkaapissa. Kannattaa kuitenkin ottaa maapähkinävoi hetkeksi huoneenlämpöön ennen nauttimista, sillä se on ihan parasta pehmenneenä ja huoneenlämpöisenä. Tosin ei se pahaa jääkaappikylmänäkään ole. Tän pystyy luultavimmin tekemään myös valmiiksi kuorituista pähkinöistä, mut tuosta kuoren kanssa paahtamisesta tulee ihan älyttömän ihana maku pähkinöihin. Kuorellisia ei kannata blendata, sillä kuoren kuidut (ilmeisesti) estävät pähkinän öljystymisen.

Mä herkuttelen tätä banaanin, omenan, bansku jäätelön, jogurtin, raejuuston, riisikakun päällä tai ihan vaan suoraan purkista. Lemppariherkku tällä hetkellä on ehdottomasti Keson raejuusto, maapähkinävoi, mustikat ja paahdetut kookoslastut. Täydellistä. 



8 kommenttia

  1. Hyvä että mamman vanha yleiskone vielä toimii😊 Mistähän muistakin pähkinöistä vois tehdä vastaavanlaisia herkkuja? Tuo sun tekemä mpv oli kyllä herkkua 😋

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toimii erinomaisesti :)! Manteleista, cashewpähkinöistä onnistuu ainakin :P

      Poista
  2. Anonyymi3/26/2016

    Itse asiassa multa löytyy kirjaimellisesti kaupan halvin tehosekoitin (kiitti iskä...:D), mutta oon onnistunut tekeen jo muutaman kerran mpv:tä itse. Kyllähän se vähän lepotaukoja tarvii ettei ihan ylikuumene, mutta muuten yllättävän tehokas vehje! Eli mitään vitamixiä ei kannata pelkän pähkinävoin takia mennä ostaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei mahtavaa! Onnistunut ostos siis ;) Itellä tommonen parinkympin blenderi sano ittensä irti kokonaan kun laitoin pähkinät pyörimään :D Varmaan Vitamixin ja Mix&Gon väliltä löytyy monta vaihtoehtoa!

      Poista
  3. Anonyymi3/26/2016

    Haluisin kyllä niin paljon testata tätä ja sitä toista pähkinävoita minkä ohjeen oot laittanut. Kuulostaa herkulle. Toivotaan että blenderin tehot riittää :)

    Asiasta toiseen, muistelen että oot maininnut joskus Msm-jauheesta. Onko käytössä sulla vielä? Mietin vaan hyödyt/haitat akselia kun oon ajatellut että alottaisin. Lähinnä nivelten takia oon ite miettinyt mutta onko se ihan huuhaata ja onko siinä sitten haittoja

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Teet vaan hissukseen ja pidät lepotaukoja, niinkun edellinen lukija kommentoi :) Käytän päivittäin ja on hyvää tavaraa. Áuttaa nivelkipuihin ja vahvistaa esim hiuksia ja kynsiä! Suosittelen lämpimästi :) En oo huomannut haittavaikutuksia omalla kohdalla.

      Poista
  4. Oijoi kuulostaa aika hyvältä, testiin menee! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Namnam ja hyvää on! Testaile ihmeessä :)

      Poista

Jos haluat ottaa minuun yhteyttä henkilökohtaisesti, laitathan rohkeasti viestiä sähköpostiini »
emiliajoensalo@gmail.com

Kiitos kommentistasi! ♥