Lämmin päärynä-vihreätee smoothie!

11/10/2014

Oon koittanut löytää helpotusta niveltulehdukseen myös ruokavaliosta. Yksi vinkki, minkä löysin on syödä mahdollisimman paljon ruokia lämpimänä, jotta pernan ja mahalaukun aineenvaihdunta pysyisi hyvänä. Liian kylmä tuoka kiinalaisen lääketieteen oppien mukaan jämähtää ja alkaa luoda kosteutta kehoon. Tästä oonkin saanut taas hiukan lisäinspistä ruoanlaittoon. Aamupalaksi usein syön hedelmiä ja nyt oonkin syönyt ne samaiset hedelmät lämmitettynä paistoksena. Esimerkiks luumusta tulee ihan jäätävän hyvää, kun sitä vähän lämmittää. Samoiten chia-pudding on mahtavaa myös lämmitettynä. Näistä lämpimistä variaatioista oudoin ja erittäin maukas on ehkä tämä lämmin päärynä-vihreätee smoothie. Ohjeet on melko simppelit, kuten smoothien teossa yleensä.  Sikäli mikäli et tykkää teen mausta, sen voi jättää pois ja tehdä raikkaamman version ihan vaan päärynästä ja sitruunasta.

Päärynä-vihreätee smoothie
päärynä
pussi vihreää teetä
keitettyä vetta
tuoretta sitruunamehua

1. Laita teepussi kuumaan veteen.
2. Pilko päärynä. 
3. Blendaa keskenään tee, päärynä ja oman maun mukaan sitruunamehua.
4. Nauti!

Hei mahtavaa alkavaa viikkoa teille!

PS. Käykäähän vielä kyselemässä tän päivän aikana multa kysymyksiä.
Postaukseen pääset tästä.

5 kommenttia

  1. Anonyymi11/11/2014

    Hellou! Eksyin blogiisi vasta ja luin mahdollisista reumaongelmistasi. Olit aikaisemmin huolissasi liikkumisestasi. Olette varmaankin lääkäreiden kanssa tästä jo keskustelleet, mutta tulehdusten rauhoituttua reumapotilastakin nimenomaan kehotetaan liikkumaan ja pitämään toimintakykyä yllä. Iskuliikuntaa kannattaa luultavasti kohdallasi välttää, mutta muutoin kannattaa harrastaa monipuolista liikuntaa kivun mukaan. Liian voimakkaasta liikunnasta kielii pitempiaikainen jomotus urheilun jälkeen. Tuosta lämpimästä ruoasta; aivoissasi on ikäänkuin lämmönsäätelykeskus, joka pitää kehosi systeemisen lämpötilan samana siitä huolimatta miten kuumaa/kylmää ruokaa syöt, joten lämpö vaihtelee kuukauden aikana vain vähän (naisella se nousee puoli astetta ovulaation aikaan). Perifeerisesti raajojesi lämpötila voi muuttua paljonkin riippuen verisuonten relaksaatiosta ja tähän vaikuttaa lähinnä ympäristösi lämpötila. Keskittyisin sinuna vain nauttimaan monipuolista ravintoa ja hoitamaan tulehtuneita niveliä/kipua nimenomaan parasetamolilla ja kylmähoidoilla, paikallinen kuumahoito kun lisää tulehdusta ja kylmä taas vähentää kipua, turvotusta ja tulehduksen aiheuttamaa kuumotusta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Kiitos mahtavasta kommentista, kaikki informaatio on tervetullutta tässä tilanteessa. Tuntuu, että hyvin toisistaan poikkeavaa tietoa tulvii kyllä joka puolelta, mutta ei mitään hajua, mikä on se oikea linja mihin luottaa. Oon huomannut, että kun liikun enemmän niin tulee heti takapakkia (useamman päivän kestävät kovemmat kivut). En tiedä tuosta lämpöjutusta, siitäkin on monenlaisia mielipiteitä, mutta olen huomannut tuon lämpimän ruoan lisäämisen toimivan ja kyseessä taitaakin olla liman ja kosteuden poisto kehosta, ei itse ruumiinlämpötilan nostaminen (tämä on siis kiinalaisen lääketieteen näkökulma). Ja kyllä ravinto pysyy monipuolisena, siitä ei ole huolta:) Kiitos vielä vinkeistä!

      Poista
    2. Tekstiin korjattu näkökulma lämpimästä ruoasta* :)

      Poista
  2. Anonyymi11/11/2014

    Heippa taas! Kyllä varmasti nettiä selatessa tulee törmänneeksi sellaiseen viidakkoon, että on vaikeaa erottaa tiede ja uskomukset toisistaan, etenkin mikäli ei nyt satu harrastamaan intensiivistä fysiologian tutkimusta vapaa-ajallaan. Näin lääketieteen opiskelijana asiaa riittäisi niin aiheesta kuin sen vierestäkin loputtomiin :) Yritin mietiskellä mielenkiinnosta tuota kiinalaisen lääketieteen näkökulmaa, enkä keksinyt kunnon solutason selitystä. Syöminen lisää verenkiertoa (aineenvaihduntaa) ruoansulatuselimissä joka tapauksessa ja ruokasulan lämpötila saavuttaa kehon lämpötilan nopeasti päästyään kosketukseen mahanesteen kanssa. Mahahapot sulattavat niin lämpimän kuin kylmänkin ruoan ja samanlaisena ruokasulamassana ne lopulta etenevät suolistossa sen enempiä limaan tai kosteuteen vaikuttamatta. Toinen asia on sitten ruoan kuitupitoisuus. Perinteisesti on ajateltu, että paljon imeytymätöntä kuitua --> ulostemassa lisääntyy ja ruokamassan "läpikulkuaika" pienenee, liian vähän kuitua --> ummetus, ruoan jämähtäminen suolistoon. Edellä mainitsemasi seikat eivät puolestaan liity niveltulehduksiin, joten kyseessä vaikuttaa olevan ennemminkin uskomus. Kiinalaisessa lääketieteessä on paljon toimivia elementtejä, joita on jalostettu länsimaisen lääketieteen käyttöön. Akupunktiolle on fysiologinen, ymmärrettävä selitys. Yrttihoitojen vaikuttavista molekyyleistä on tehty lääkkeitä, joissa metabolia ja vaikuttavan aineen määrä tunnetaan tarkasti (--> maksa ei kärsi terapeuttisilla annoksilla). Jos lähdetään termikikkailemaan, niin on olemassa vain yksi lääkeTIEDE, eli tieteelliseen tutkimusnäyttöön perustuva hoitomuoto, joka kehittyy jatkuvasti. Aihe on mielenkiintoinen ja toisinaan joutuu alaan perehtynytkin todella miettimään, mikä perä erinäisissä väittämissä voisi olla. Näissä asioissa kannattaa toki tehdä niin kuin itse parhaaksi näet, jos lämmin ruoka tuottaa muutoin hyvän olon niin sitten syöt mahdollisimman lämpimästi!

    Niveltulehduksesi saadaan varmasti rauhoittumaan, kun selvitetään mistä taudista on kysymys! Nykyään reumalääkkeetkin ovat jo tosi hyviä ja vaihtoehtoja/yhdistelmiä löytyy monia niin helppoon kuin vaikeaankin muotoon. Selvennykseksi vielä tuohon kylmä-/kuumahoitoon; kivuissa, jotka johtuvat verenkierron vähenemisestä ja kuona-aineista (esim.lihaskipu), lämpöhoito toimii. Tulehduksellisissa tiloissa kannattaa tosiaan suosia tuota kylmää. Kaikkea hyvää sinulle ja tsemppiä kipujen kanssa! Eiköhän ne kuriin saada niin että pääset viettämään hyvää elämää :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En rupea väittämään kummankaan asian puolesta mitään vaan teen juuri niin kuin itse koen hyväksi ja minkä asioiden huomaan auttavan, kaikki toimet ja tavat ovat tervetulleita :) Jos pystyn välttämään lääkkeiden käyttämisen tai elämään vähemmillä lääkkeillä muuttamalla ruokavaliota tai käyttämällä muita vaihtoehtoishoitoja, olen todellakin luonnollisen tavan puolella:) Itse en ole saanut lääkäristä aina kaipaamaani apua asioihin, mutta mukava, että sinulla tuntuu olevan homma hallkussa:) Kiitos kommentista ja avusta! Jos tulee vielä mietteitä, ota toki yhteyttä sivupalkista löytyvään sähköpostiosoitteeseeni:) Mukavaa syksyä sinulle!

      Poista

Jos haluat ottaa minuun yhteyttä henkilökohtaisesti, laitathan rohkeasti viestiä sähköpostiini »
emiliajoensalo@gmail.com

Kiitos kommentistasi! ♥